Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Третій польсько-українсько-словацький Громадянський Форум «Молодіжні дебати»

17-го травня 2014 року в Жешівському університеті інформаційних технологій та менеджменту, Польська Республіка, відбувся Третій польсько-українсько-словацький Громадянський Форум «Молодіжні дебати», у якому взяли участь представники громадських організацій із Польщі, України та Словаччини. Захід організований Підкарпатським інститутом (Польща), за фінансової підтримки Фонду ім. Рози Люксембург. Програма Форуму була розділена на три тематичні секції.

Перша тематична секція передбачала виступи та дебати на тему: «Нерівність та винятки серед молодих людей – аналіз ситуації, національні особливості, виклики та рішення». В рамках даного блоку виступили:

 

Петер Калмар, «Артест», Словаччина;
Др. Пйотр Длугош, Жешувський університет, Польща;
Олег Ясків, «Європеський Діалог», м. Львів, Україна;
Станіслав Жоладек, «Один світ», Польща;
Аліна Ревко, «Яскраво», м. Рівне, Україна
 
Друга тематична секція проходила в рамках тематики аналізу молодіжних політик у кожній країні та їхній вплив на проблеми молодих людей, соціально-політичне залучення молоді. В рамках даного тематичного блоку взяли участь:
Славомір Гал, «ДОМКА», Словаччина;
Марія Марцинишин, Польща;
Андрій Шитєв, Міжнародна Асоціація «МАІРР», м. Ужгород, Україна;
Світлана Бережна, Харківський національний педагогічний Університет, Україна;
Александра Ходаш, Фундація «Добре життя», Польща;
Ігор Каспрук, «Європейський Діалог», м. Львів, Україна;

 

Андрій Шитєв, на Форумі презентував діяльність молодіжного напрямку Міжнародної Асоціації «МАІРР». Зокрема, була представлена діяльність Європейської Школи «АЛЬЯНС». Європейська Школа «АЛЬЯНС», створена як один із результатів та є правонаступником міжнародного проекту «Європейська школа обміну досвідом – платформа для забезпечення стійкої співпраці між освітніми установами в прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії». Вона заснована за ініціативою міжнародних експертів та організацій-партнерів проекту. З боку України: Центр Європейських Ініціатив, з боку Словаччини: Агенція Регіонального Розвитку «ПОЛОНИНИ» та «Cassovia BIC» – Центр Інновацій та Бізнесу, Угорщини: Асоціація регіонального розвитку «КІУТ». Найбільшу зацікавленість у учасників Форуму викликала презентація молодіжного проекту «Бізнес без кордонів», що реалізується за фінансової підтримки Програми Європейського Союзу «Молодь в дії» та Фундації Джона Касса. Комплексна довгострокова міжнародна програма спрямована на співпрацю молодіжних груп із м. Лондон (Великобританія), м. Конья (Туреччина) та м.Ужгород (Україна).

В рамках третьої тематичної секції Єва Кшаклевська (Ягеллонський університет, Польща) представила аналіз Європейського Молодіжного Звіту. В кінці виступу відбулась широка дискусія у якій прийняли участь всі учасники форуму.
 
Під кінець форуму, організатор заходу Марчін Родзінка (Підкарпатський інститут, Польща), подякувавши всім учасникам форуму за активну участь, підсумував результати Третього польсько-українсько-словацький Громадянський Форум «Молодіжні дебати» та висловив свої сподівання та наміри щодо наступних заходів.