Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Відбулася перша зустрічі партнерів – Форум партнерів транскордонного співробітництва

11 травня 2011 року в Ужгороді у конференц-залі готелю «Закарпаття» відбулася Перша зустріч партнерів – Форум партнерів транскордонного співробітництва в рамках проекту «Європейська школа обміну досвідом» – платформа для забезпечення стійкої співпраці між освітніми установами в прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії.

Захід здійснено консорціумом неурядових організацій та інституцій регіонального розвитку «Європейська школа обміну досвідом» під керівництвом Ужгородської загальноосвітньої школи № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов і Центром Європейських Ініціатив (Закарпатська область, Україна) та фінансується Європейською Комісією в рамках програми ENPI Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013.

 

Партнери проекту:

  • Агентство управління енергією в Марамуреші “AMEMM” та Ліцей мистецтв (м. Байя Маре, Марамурешський повіт, Румунія),
  • Середня технічна школа в м. Сніна (Прешовський край, Словаччина),
  • Асоціація регіонального розвитку “КІУТ” (Саболч-Сатмар-Березька область, Угорщина),
  • Загальноосвітня школа ім. Вілмоша Тейхмана (м. Кішвард, Саболч-Сатмар-Березька область, Угорщина),
  • Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 м. Івано-Франківська з поглибленим навчанням німецької мови (Івано-Франківська область, Україна).

Метою форуму є синхронізація та координація зусиль партнерів та експертів в сфері розвитку освіти та формування нового рівня освітніх послуг у прикордонних районах на основі сталого співробітництва між освітніми установами в прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії.

Під час форуму відбулася:

  • Презентація завдань проекту: “Європейська школа обміну досвідом ” – платформа для забезпечення стійкої співпраці між освітніми установами в прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії;
  • Презентація основних інструментів для ефективної співпраці у сфері освіти для навчальних закладів в Україні, Словаччині, Угорщині та Румунії;
  • Формування мережі Транскордонних Партнерів (СВС Партнерів) в сфері освіти
  • Підписання спільної декларації про партнерство між виконавцями та учасниками проекту;
  • Формування міжнародної групи експертів у сфері розвитку освіти в прикордонних регіонах.

У заході взяли участь представники дипломатичних установ, національних та місцевих органів влади, представники вищих, технічних та середніх шкіл, неурядові організації та інституції розвитку, зацікавлені в розвитку освіти на транскордонному та транснаціональному рівнях, міжнародні експерти в галузі освіти з прикордонних регіонів Словаччини, Угорщини, Румунії, Закарпатської та Івано-Франківської областей Україні.

Важливим елементом заходу є активна участь представників обласних та міських управлінь освіти в партнерській зустрічі. Стан та перспективи розвитку Угорської системи освіти представив Жолт ГЕРГЕЙ, заступник начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення та людських ресурсів в сфері освіти Саболч-Сатмар-Березької області. Ласло БРАУН, спеціаліст Управління освіти і науки Закарпатської ОДА, окреслив перспективи розвитку співпраці між навчальними закладами Закарпатської області та прикордонними країнами.  Іоан ВІЧАЇ, регіональне міністерство освіти, повітова рада Марамуреш, представив систему освіти Румунії. Кульмінаційним моментом зустрічі став виступ Світлана ФЕСЕНКО, заступника начальника Управління освіти Ужгородської міської ради, яка зробила акцент на проблематиці надання освітніх послуг в Ужгороді та Закарпатті та наголосила на важливості обміну інформацією та обміну кращими практиками задля здійснення успішних реформ в сфері освіти, які відбуваються в кожній прикордонній країні на регіональному рівні.

Спільним рішенням партнерської зустрічі є об’єднання зусиль 5-ти прикордонних регіонів на рівні освітніх закладів, громадських організацій, а також установ та органів влади та самоврядування задля здійснення успішної політики надання освітніх послуг в сфері транскордонної освіти.


 

 

 

 

 

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF


Борис Чернявський,
асистент проекту
«Європейська Школа обміну досвідом»