Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

IX молодіжний форум AEBR у м.Лапенранта, Фінляндії

З 21 по 25 серпня 2017 р. у м.Лапенранта, Фінляндії відбувся черговий IX молодіжний форум AEBR, що проводився на базі Лапенрантського технологічного університету та університету прикладних наук.

 

У форумі прийняли участь активна молодь з різних країн світу, що представляла професійні міжнародні організації. В результаті успішного молодіжного форуму учасники змогли собі знайти потенційних партнерів з Фінляндії, Німеччини, Іспанії, Росії, Білорусії, Латви, Польщі, Румунії та України.

 

22 серпня молодь ознайомили з технологічним університетом в Лапенранті та провели пізнавальну лекцію про принципи транскордонного співробітництва на європейському, регіональному та місцевому рівні, а також ознайомили з принципом роботи та досліджень інших популярних університетів у Фінляндії, які часто практикують різноманітні навчальні міжнародні програми обміну студентами та викладачами. Після цього було проведено інформативну екскурсію по околицям університету, в якому надано всі необхідні умови для отримання студентами якісної освіти. Особливо вражаючим виявився для всієї міжнародної команди симуляційний кабінет, який облаштований новітніми технологіями під лікарню. Тут студенти на сучасних манекенах, які максимально наближені до організму людини, а в подальшому і на справжніх пацієнтах, навчаються надавати першу медичну допомогу, проводити операції, лікувати різноманітні хвороби тощо.

 


Крім того технічний університет в м.Лапенранта орієнтований на максимально дружнє до природи використання енергії. Саме тому навіть місцеві автомобільні парковки містять сонячні батареї, а посеред кампусу височіє вітряк, що може забезпечити енергією два будинки.

 

А ввечері для всіх учасників була організована традиційна фінська сауна з традиційними іграми та їжею, де учасники мали змогу краще познайомитися один з одним, розповісти про свої організації, знайти потенційних партнерів та просто гарно провести час, пізнаючи фінську культуру.

 

Наступного дня була організована пізнавальна екскурсія по старому місту, яке і на сьогодні залишається центром всіх важливих подій в місті, осередком фестивалів, свят та виставок.

 

Тутешні фортеці є цінною культурною та історичною спадщиною, як для Фінляндії, так і для Швеції та Росії, адже протягом століть фортеці по черзі переходили то у власність шведів, то росіян, то фінів. Найстарішою будівлею рахується православна церква, яка була зведена 1770 року та залишається до сих пір у своєму первісному вигляді. Учасники форуму навіть мали змогу обідати в колишній в’язниці для жінок.

 

Наступна зустріч у технопарку з детальними презентаціями про дослідницькі центри, бізнес інкубатори та успішні компанії, які були запущені студентами та молодими командами ентузіастів в даних бізнес інкубаторах та розвиваються по сей день.


Того ж вечора Anna Nikolov провела пізнавальний семінар про основи транскордонного співробітництва на європейському, регіональному та локальному рівнях, де міжнародні команди мали змогу представити своє бачення транскордонного співробітництва, що дало змогу всім новачкам більше детально зрозуміти суть СВС (транскордонне співробітництво), а всім досвідченим у цій галузі – поділитися своїм досвідом.
 

24 серпня для учасників був  організований автобусний тур по околицям Лаппенранти. Так як Південна Карелія славиться своїми спа-комплексами, що манить туристів з різних країн, то екскурсія була  по найбільших Холідей Клубам цієї провінції. А Parikkala statue park  зачарував всіх своїми незвичайно страхітливими статуями, число яких сягає до 500 штук. Всі скульптури людей виготовлені художником-самоучкою, а деякі з них навіть мають справжні людські зуби, які художник брав від своїх друзів стоматологів! Все це створює в парку особливу атмосферу, від якої стає ніяково та моторошно.

 

В рамках програми  учасникам було поставлене завдання поділитися своїми ідеями для проекту для свого регіону, що ще більше зблизило молодь та налаштувало партнерські зв’язки.

 

Ну і кінцевим моментом молодіжного форуму була заключна промова організаторів Martin Guillermo, Johannes Moisio та Anna Nikolov та офіційне вручення дипломів про участь у IX міжнародному молодіжному форумі AEBR.

 

Коротка інформація:
З 21 по 25 серпня 2017 р. у м.Лапенранта, Фінляндії відбувся черговий IX молодіжний форум AEBR, що проводився на базі Лапенрантського технологічного університету та університету прикладних наук.
Лаппенранта знаходиться в Південній Карелії на берегу Саіма – найбільшого озера у Фінляндії та четвертого по величині озера у Європі, площа якого сягає 4370км2. Сайменський канал забезпечує вихід на морські порти в Росії і дає можливість здійснювати товарообіг з Росією та іншими країнами Європи. Даний канал містить історичні об’єкти, а саме – шлюзи, які побудовані в 19 ст. та експлуатуються до сьогодні з метою захисту територій Фінляндії та Росії від несанкціонованого проникнення, перевозу заборонених вантажів тощо. Чаруючими пейзажами та незабутнім заходом сонця учасники форуму мали можливість насолодитись протягом трьохгодинного круїзу найбільшим озером у Фінляндії.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 
За матеріалами сайту Міжнародної Асоціації МАІРР
 

Прес-центр Європейської школи “АЛЬЯНС”