Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

ЄВРОПЕЙСЬКА ШКОЛА ОЧИМА ДІТЕЙ

03 листопада 2010 року в Ужгородській школі №5 м. Ужгорода зібралися учні кількох шкіл міста Ужгорода, щоб презентувати своє бачення про те, як діти бачать себе та Україну в Європейському Союзі.
Тренінгові заняття на тему: «Що спільного між Україною та країнами Європейського Союзу» проводила викладач та завуч школи №5 Марія Олександрівна. У тренінгу взяли участь учні 5 школи, гімназії та ліцею-інтрнату№1, віком 13-14років. Заняття були у формі цікавих лекцій та виконання практичних вправ у групах, під час яких ми з’ясували, що саме в Україні спільного з Словаччиною, Угорщиною та Румунією.
Після роботи в групах ми презентували свої творчі завдання, в результаті яких виявилося, що діти, учні 8-9 класів мислять креативно та по-дорослому. Ми вважаємо, що Україна достойна йти в ногу з Європейським Союзом і вона може це зробити, головне – захотіти.
Україна, зібравши всі свої сили, обравши наймогутнішу владу може не тільки увійти в ЄС , а й стати однією з самих розвинених держав.
Проведені тренінгові заняття допомогли нам вирішити, що все ж таки спільного в Україні з країнами ЄС, а що відмінного. Варто зауважити , що всі учасники тренінгу були однаково активні та розумні , але це і не дивно, адже ми – учні майбутньої Європейської Школи.

24 листопада та 1 грудня відбувся другий етап тренінгу, в якому взяли участь учні школи №5 та учні гімназії. Тренінгові заняття на тему: «Якою я бачу Європейську Школу?» проводила Марія Олександрівна. Заняття складалися з трьох частин: усне обговорення теми, ігри та творчі завдання. У творчому завданні ми розробили схему діяльності Європейської школи.
Думаю, дорослі будуть приємно здивовані, адже Європейська Школа виявилася суперсучасною будівлею з басейном та з безліччю привілеями, а саме: басейн, спорт площадка, тенісний корт, великий комп’ютерний клас з підключенням до мережі Інтернету та безліч інших привілеїв, про які мріють діти. В процесі тренінгу ми разом з Марією Олександрівною склали девіз та емблему Європейської школи, які будуть ще уточнюватися на наступних зустрічах.
Будемо з нетерпінням чекати результатів наступних тренінгів, про які ви зможете дізнатися на цьому ж сайті.

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

Наташа Носа, учениця 8-а гімназії м.Ужгорода,
та команда учнів Європейської школи.

 

 

 

В Європейській школі в м.Ужгороді проводяться тренінги та навчання, які дуже відрізняються від уроків у звичайних школах. Відрізняються тим, що на тренінгах учні вчаться та працюють разом із вчителем. Учні, що хочуть знати угорську та словацьку мови, відвідують мовні заняття, які проходять дуже цікаво, використовуючи сучасні діалоги, інтерактивні та ігрові вправи. Не менш цікавими є уроки англійської мови.
На заняття часто приїжджають гості із різних країн. Так, у грудні 2010 року Святослав, словацький експерт із м.Сніна, презентував туристичні можливості свого краю.
21 січня 2011 року відбувся тренінг-навчання, на який було запрошено волонтерів з Бразилії і Китаю, волонтерів організації «AIESEC».
На цьому уроці були присутні учні і вчителі європейської школи. Урок відбувся в інтерактивному форматі.
Представник Бразилії, Луіз, представив туристичні можливості та культурні особливості своєї країни.
На відеоролику учні Європейської школи побачили безмежні простори океану, величезні пляжі. Також учні дізналися, що бразильці обожнюють футбол, що вся Бразилія живе футболом, вболіває за свої улюблені команди.
Бразилець вирішив зробити дітям приємну несподіванку. Він подарував кожному з учнів традиційний бразильський браслет. Особливість цього браслета полягає в тому,що він зав’язується на 3 вузли,на кожен з яких загадується бажання. У Бразилії такий браслет не знімають, доки він сам не порветься; тоді загадане бажання збувається.
Представник Китаю, Ілей, поставився до презентації своєї країни більш науково. Він розповідав і показував учням найбільш відомі у світі пам’ятки Китаю. Вразило й те, що Ілей вирішив показати учням традиційні ігри китайського народу, він розповідав нам легенди, пов’язані з історією Китаю.
Це було вражаюче! Цікаво було почути рідну для Луїза португальську і рідну для Ілея китайську мови.
Ілей навчив нас робити традиційні мідзухікі (плетені вироби). Урок проводився англійською мовою. Як не дивно, учні розуміли все. Цікавим було й те, що волонтери з інших країн проводили тренінг у веселому настрої, так, що учням було цікаво. А це дуже важливо!
Волонтерам Ілею та Луїзу дуже сподобалося в Україні й на нашому уроці. Одне лише бажання Луїза прийти на наступний тренінг говорить саме за себе. А всі учні Європейської школи чекають на наступний тренінг у середу, тому що ми знаємо, що на кожному наступному занятті на нас чекають приємні гості та друзі.

 

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

Аліна Носа, учениця Європейської школи,
учениця Ужгородської гімназії 9-а класу