Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

ЄВРОПЕЙСЬКА ШКОЛА ОЧИМА ДІТЕЙ ПРЕС-РЕЛІЗ 31.03.2011

З 18 січня 2011 року в Закарпатській області та сусідніх областях України, Словаччини, Угорщини та Румунії здійснюється проект «Європейська школа обміну досвідом». Проект реалізовується Загальноосвітньою школою м. Ужгорода №5 за підтримки Європейського Союзу в рамках Програми ЄІСП «Україна-Угорщина-Словаччина-Україна» 2007 – 2013. Проект направлений на формуванния партнерств між молодіжни групами та групами викладачів, освітніми установами. В м.Ужгороді створено Європейську школу, яка налічує понад 30 учнів які навчаються за напрямками: 1. словацький напрямок – інжиніринг, 2. угорський напрямок – екологія, 3. румунський напрямок – енергетика та 4. український напрямок – розвиток бізнесу та менеджемент. Діти зараховуються на навчання у Європейській школі на конкурсній основі та відвідують мовні уроки (словацька, угорська, англійська) та тренінги, направлені на розвиток лідерських якостей та навичок прийняття управлінських рішень. У рубриці Європейська школа очима дітей відображається робота молодіжної групи Європейської школи.

31 березня 2011 року відбулася зустріч партнерів проекту «Європейська школа обміну досвідом» та операторів Європейської Школи Івано-Франківської та Закарпатської області.

Зустріч відбулася в інтерактивній формі. Закарпатською молодіжною групою операторів школи представлено роботу Європейської школи, серед яких: Арокгаті Арпад, нещодавно обраний президент Європейської школи, Аліна Носа, Наталія Носа, Ерік Вамош, Василь Величко та представник Івано-Франківської школи – Святослав Фурда.

Присутніми учнями Європейської школи представлено досягнення Закарпатської групи, представлено розроблені гімн, логотип та веб-сайт Європейської школи, обговорено те, що досягли, навчаючись в рамках цього проекту. Партнери з Івано-Франківська ділилися думками щодо початку праці Європейської школи в інших країнах та самому Івано-Франківську.

Під час зустрічі спільно з дорослими керівниками проекту розроблено завдання та цілі проекту, кожен присутній висловлював свої думки щодо завдань і цілей Європейської школи.

Напрямки діяльності Європейської школи ми поділили на 5 груп:

  • Інформаційна та організаційна підтримка,
  • Партнерство і Міжнародні відносини,
  • Навчальні програми та тренінги,
  • Подорожі,
  • Проекти та
  • Законодавчі аспекти.

Це завдання було цікавим та ефективним. Кожен з присутніх презентував свою думку про те, що вже зроблено в Європейській школі і над чим нам треба ще працювати. Також ми, діти, вирішували, що ми можемо зробити власними зусиллями, а де нам потрібна допомога дорослих.

Отже ця зустріч була ефективною, під час неї ми познайомилися з партнерами Європейської школи з Івано-Франківська, а також влаштували їм невеличку екскурсію по Ужгороду.
 
 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

Аліна Носа,
Учениця гімназії м.Ужгород,
Учениця Європейської школи