Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

ЄВРОПЕЙСЬКА ШКОЛА ОЧИМА ДІТЕЙ 11.08.2011

Міжнародний табір Європейської Школи у Румунії

 

1 серпня 2011 року в рамках Європейської школи обміну досвідом почався літній табір, що проводився в Румунії. Цей табір не був схожим на табір у Словаччині та в Угорщині, і тут ми здобули безліч незабутніх вражень. В Румунії ми отримали багато нових знань в галузі енергетики, адже провідним напрямком цієї країни і є енергетика. Після прибуття нас розселили в номери чудового трьох зіркового готелю, на території якого було штучне покриття снігу, парк пригод, тенісний корт та безліч інших цікавих речей, тож ми мали можливість кататися на лижах, сноуборді, грати в теніс та просто розважаючись весело проводити час.

На наступний день нам провели лекції, на яких нам розказували про силу вітру. Першу частину заняття присвятили теорії, тобто ми сиділи і нам розповідали як саме працює цей вид енергії. На другу частину уроку кожній країні дали завдання за допомогою картону, ножиць та дерев’яної палички змайструвати вітряк. У той час окрема змішана команда за допомогою нашого вчителя саморуч майструвала сушку для фруктів, так само із найдоступніших матеріалів. Ввечері у нас був вільний час, і його ми використали для спілкування з іноземцями.

Третій день організатори табору також присвятили лекціям, але вже на тему сонячної енергії. Ці заняття так само складалися з двох частин: теоретичної та практичної. На другій частині заняття командам (склад якої обирався способом витягання різнокольорових цукерок) дали завдання із заздалегідь підготовлених матеріалів змайструвати іграшкове авто, яке б самостійно рухалося за допомогою сонячних батарей. Так як після праці треба відпочивати нам знову виділили вільний час. І ми всі дружно вирушили на турбінг – вид розваг(коли ти на резиновій шині з’їжджаєш горою по сніговій поверхні). Враження та емоції незабутні.

На наступний ранок нам провели невеликий тренінг на одну годину щодо надання першої медичної допомоги. Унікальністю цього заняття було те, що кожен бажаючий мав можливість спробувати надати першу допомогу практично, тобто на спеціальному манекені. Опісля уроку ми пішли на гору Три Апостоли, яка має висоту 1400 метрів. Коли ми нарешті дібралися вершечка, то нашій радості не було меж. Краєвиди були незабутні. Трохи відпочивши ми вирушили в зворотну дорогу. Спускаючись ми зупинилися на невеличкий пікнік. Де трошки перекусили та поспілкувалися з нашими друзями. Під час подорожі ми здружилися з іноземцями як ніколи раніше.

Того ж вечора між студентами школи провели змагання «Європейська школа має талант». Під час цього конкурсу кожний з нас показав свій талант, який оцінював комітет журі. Роберт, презентував свої конструкторські та дизайнерські здібності, Андрій – презентував свої найкращі фотографії, Аліна -заспівала англійську пісню та гімн Європейської школи, який був придуманий нами заздалегідь, Наташа та Яна продемонстрували Боді – Арт, Арпад професійно станцював хіп-хоп, Ерік та Вася прочитали реп про Європейську школу, текст якого продумали самі, Ярка та Дана презентували зачіску та свої перукарські здібності. Коля, був менеджером презентації нашої команди. Крім того, ми представили свої здібності в сфері міжнародної журналістики та перекладів. Нами були не тільки розроблені прес-релізи всіх попередніх зустрічей, але й перекладені на різні мови. Аліна та Наталія здійснили переклад прес-релізів на англійську мову, Арпад – на угорську, Даніелла – на словацьку.

В п’ятницю нас повели на екскурсію в місто Байа Маре. Ми відвідали музей мінералів, де ми побачили мінерали неймовірний розмірів та форм. Також нас повели до планетарію, де нам розповідали про перші зірки, про створення сузір’їв та планет, про те, яким було небо мільйони років назад та яким воно буде у далекому майбутньому. Та наостанок нам відвели годину на “шопінг” у великому універмазі Golden Plaza, де кожен купив собі щось на згадку. Ввечері було офіційне закриття табору та оголошення результатів конкурсу «ЄШО має толант». Виявилося, що перше місце посів Івано-Франківськ (Україна), друге – Кішвард (Угорщина), третє – Байа Маре (Румунія), четверте – Ужгород (Україна), та п’яте – Сніна (Словаччина).

Наступного ранку всі пороз’їжджалися по своїм домівкам не приховуючи сліз.

Також, треба зазначити, що кожного дня нам проводили захоплюючі ігри та змагання. А також, що не менш важливо, кожного вечора в нас була дискотека.

Отже, перебуваючи в Румунії ми отримали багато гарних вражень, зміцнили дружні відносини між учасниками проекту та приблизили Україну ще не один крок до Європейського Союзу.

 

 

ПРЕС – РЕЛІЗ – ФОТОРЕПОРТАЖ

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 

 

Прес-реліз підготувала група студентів ЄШО: Наташа Носа, Арпад Арокгаті, Аліна Носа, Андрій Потолап, Яна Зінченко, Микола Спінаті, Даніела Штулрайтер, Ерік Вамош, Ярослава Костюк, Василь Величко.