Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

ЄВРОПЕЙСЬКА ШКОЛА ОЧИМА ДІТЕЙ. 13.05. 2011

13 травня 2011 року учні Закарпатської та Івано-Франківської молодіжної групи Європейської школи угорської групи презентували структуру та роботу Європейської школи в м. Кішварда, що в Угорщині. Поїздка організована в рамках проекту «Європейська школа обміну досвідом» за підтримкою Програми ENPI «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна».

У поїздці брали участь керівники Європейської школи з Ужгорода та Івано-Франківська, а також представники молодіжної групи: Ерік Вамош, Арпад Арокгаті, Наталія Носа та Аліна Носа, Андрій Поліщук з м.Ужгорода. Також брав участь у поїздці представник Івано-Франківської Європейської школи Святослав Фурда. Делегацію очолювали: Петро Кіндюх, директор Ужгородської ЗОШ №5 та Ярослав Олексин, директор Івано-Франківської ЗОШ №5, а також Марія Симкович, керівник Європейської школи, Борис Чернявський та інші представники проекту з України, Словаччини, Румунії та Угорщини.
 
 

На початку програми ми взяли участь у конференції спільно з дорослими. Сама конференція пройшла на достатньо високому рівні. Тому як були присутні делегації з Словаччини, України та Угорщини, були спеціально запрошені перекладачі для полегшення розуміння між представниками країн.
Зустріч відбулася у школі Текмана Вілмоша I-II ступенів з поглибленим виченням біології, що у Кішварді. Зі сторони України була презентована структура роботи Ужгородської ЄШ, що у своїй роботі випереджає закордонних партнерів.
Поки у конференц-залі відбувалося обговорення питань, задля рішення яких присутність дітей була необов’язкова, ми вирішили разом відпочити у міському аквапарку. Нажаль, через погоду довелось насолоджуватись лише закритим басейном, але, познайомившись з іноземними дітьми та звикнувши до нової атмосфери, ми доволі гарно відпочили.

Після візиту до басейну ми вернулись до школи, де нам було запропоновано ознайомитись з високотехнологічною «Інтерактивною» дошкою. Звичайно, що ми не відмовились, і спеціаліст з цього питання залюбки презентував нам її. Робота з такою дошкою значно полегшує роботу як учням, так і учителеві. Вона, фактично, сама пояснює матеріал, адже підключена до комп’ютера, що дає змогу автоматично показувати фото та відео-зображення. На такій дошці викладаються майже всі предмети у школі, тому як вона дає змогу працювати з електронними версіями підручників, які значно зрозуміліші за звичайні. Їх анімовані ілюстрації одразу пояснюються комп’ютером, отже єдиним обов’язком вчителя залишається слідити за порядком. Після презентації ми разом із угорськими та румунськими учнями обговорювали основні завдання Європейської школи та обов’язки кожного із присутніх лідерів школи.
Після презентацій та дискусій нам провели екскурсію по школі, де вчаться діти. Екскурсія була недовга, адже школа за розмірами невелика(в ній вчиться лише 125 чоловік). Після, нажаль, ми були вимушені попрощатись з новими друзями та вирушити додому.

Сподіваємось, ми ще зустрінемось з нашими новими партнерами, особливо влітку, під час проведення літніх таборів у Словаччині, Угорщині, Румунії та Україні.


 
 
ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

Арокгаті Арпад,

учень ужгородської ЗОШ №3,

Президент Європейської школи, м.Ужгород