Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Друга сесія обміну досвідом в Угорщині

В рамках проекту «Європейська школа  обміну досвідом», що реалізується в прикордонних регіонах України, Угорщини, Словаччини та Румунії за фінансової підтримки Європейського Союзу (Грантова угода HUSKROUA/0901/011 від 17.01.2011 року), з 24 по 28 жовтня 2012 року відбулась друга сесія обміну в Угорщині для учнів «Європейської школи обміну досвідом» з Ужгороду та Івано-Франківська.

 

Метою візиту було ознайомлення з особливостями системи освіти Угорщини та інтеграція українських учнів в процес навчання за європейськими стандартами.

 

 

Молодіжна делегація відвідала декілька середніх та вищих навчальних закладів, серед яких була і середня школа с. Дюлогазо (Gyulaháza). Школа є учасником міжнародного грантових проектів ЄС, завдяки чому оснащена сучасним спортзалом, тренажерним залом, сауною, солярієм, залом для боулінгу та більярду. Як переконались учні з Ужгороду, угорська система освіти спрямована на зацікавлення дітей до навчального процесу.

 

Одним з відвіданих закладів став і Ніредьгазький університет. Вразив високий рівень його адаптованості до потреб  студентів з обмеженими фізичним можливостями (пандуси, гучномовець в ліфті, спеціальні душові кабінки для інвалідів,  підручники з Брайлевою графічною системою тощо). Цей університет також оснащений сучасним обладнанням для практичних занять (симулятори електродугового зварювання, симулятор кабіни літака тощо).

 

Українська команда мала можливість відвідати гімназію ім. Дьордя Бешені (м.Кішвард). В ній навчається понад 1000 учнів 9-11 класів. Наявність практичних занять, цікаве різноманітне дозвілля у позаурочний час, обладнаний спортзал, наявність усіх реагентів та обладнання для лабораторних робіт, інтерактивні дошки, гуртожитки, презентації — звичайні складові угорської гімназії.

 

Приємно вразила молодіжну  делегацію середня школа ім. Золтана Кодая з поглибленим вивченням музики. Там учнів навчає музичному мистецтву один з найвідоміших диригентів Угорщини Дийнеш Собов (Szabó Dénes), чий урок відвідали українські учні.  Заклад, звичайно ж, оснащений за новітніми стандартами європейських шкіл, і діти мають усі можливості для максимального розвитку своїх здібностей.

 

У вільний від навчання час учні з України відпочивали в аквапарку, спілкувались з  новими друзями та, що головне, ознайомились з  навчанням за кордоном та його особливостями.

 

В рамках проведення ознайомчого табору українські та угорські учні  взяли участь в спільних тренінгах з проектного менеджменту, які провела тренер Катерина Станкевич. В результаті створено власні молодіжні проекти , розроблено план майбутніх  міжнародних заходів.

 

24 жовтня 2012 року в с. Дюлогазо (Gyulaháza) відбулася зустріч партнерів проекту «Європейська школа обміну досвідом» в рамках якої були представлені розроблені угорською стороною рекомендації щодо навчання учнів, охарактеризовано систему освіти в Угорщині, представлені результати та продукти проекту, презентовано новий проект «Енергетичні ігри» тощо.

 


 

До складу  української делегації входили:

  • Мухомедьянова Наталія – завідувач відділом кадрів управління освіти Ужгородської міської ради
  • Станкевич Катерина – представник ГО «Еко-Сфера»
  • Кіндюх Петро –  директор Ужгородської СШ №5 з поглибленим вивченням іноземних мов, координатор проекту.
  • Носа Наталія – голова Правління ГО «Центр Європейських Ініціатив»
  • Димитрієв Олег – фінансовий менеджер проекту «Європейська школа обміну досвідом»
  • Чернявський Борис – виконавчий директор ГО «Європейська Школа»
  • Симкович Марія – менеджер проекту «Європейська школа обміну досвідом»
  • Олексин Ярослав – директор Івано-Франківської СШ №5 з поглибленим вивченням німецької мови,
  • Олексин Леся – вчитель англійської мови Івано-Франківської СШ №5,
  • Чміль Дмитро – директор  Івано-Франківської ЗОШ №18.
  • Фурда Анатолій – експерт проекту

 

В рамках візиту делегація відвідала середню школу селища Дюлогазо (Gyulaháza), ознайомилась з її матеріально-технічною базою, а також  музей космонавтики та сільську раду.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF