Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Лідери міжнародної молодіжної групи Європейської Школи – за краще майбутнє Карпатського регіону!

12 жовтня 2012 року проект «Європейська школа обміну досвідом» після канікул знову розпочав свою роботу. Цього ж дня у стінах ЗОШ №5 відбувся тренінг під назвою «Робота в команді». Його провела досвідчений тренер – Катерина Ігорівна Станкевич. На тренінгу були присутні учні другого курсу Єврошколи та п’ятеро молодих експертів, що прийшли з метою ознайомлення з проектом та, власне, співпрацею зі студентами.

 

Спочатку тренер ознайомила дітей із поняттям «команда» і, за допомогою інтерактивних вправ та ігор, розкрила сутність цього слова. Спершу усі повинні були написати власне, суб’єктивне бачення команди на окремих аркушах. Потім учнів об’єднували парами, і вони намагались з’єднати свої визначення в одне. Таким чином Катерина Ігорівна дала зрозуміти, що працювати колективно легше, ніж самому. В додаток ця вправа навчила студентів приймати думку іншої людини, як особистості, і об’єднувати її з власною.

 

Потім тренер вирішила провести розважально-навчальну гру. Усіх присутніх поділили на команди по 4, кожній роздали по повітряній кульці. Мета кожної четвірки – втримати кульку в повітрі спільними зусиллями, але основною умовою було те, що кожен учасник може торкатись її не більше двох разів. Ціллю цієї гри було те, що в команді важливий кожен, і на передньому плані стоїть взаємопідтримка, прагнення спільної мети.
 


 
На завершення, Катерина Ігорівна дала студентам важче і серйозніше завдання. Була прочитана історія, згідно якої шестеро людей потрапили в печеру, але вибратись неможливо. Її ось-ось мала затопити вода, і рятівникам вистачало часу врятувати лише трьох людей. За короткою біографією тих осіб, учні намагались разом визначити тих, кого потрібно рятувати насамперед. Для цього було подано план: обрати лідера команди, скласти критерії відбору, і за ними пріоритетно визначити «щасливчиків». Саме після цього завдання усі яскраво відчули, наскільки важко працювати в команді непідготовленій людині, адже потрібно вислухати думку іншого, правильно і переконливо сформулювати свою, і йдучи на численні компроміси, дійти спільної згоди для швидкого вирішення завдання.
 

Таким чином, попрацювавши в різних за розмірами командах стало зрозуміло, що напрочуд важливими рисами для роботи в колективі є насамперед терплячість, вміння слухати і аналізувати почуте, а також синтезувати отриману інформацію в одне ціле. Загалом, навчання на цьому тренінгу було продуктивним і пізнавальним завдяки професійній роботі тренера – Станкевич Катерини і бажанням студентів Європейської школи здобувати нові знання, втілюючи їх у житті.

 

Прес-реліз підготували: Наталія Носа та Даніель Корчевський.