Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Міжнародна літня школа з екопедагогіки в Сербії

В рамках молодіжних обмінів сербська Асоціація “Еко весело табір” з 10.08. по 21.08.2016р. у співпраці з асоціацією JANUN з Ганновера організували міжнародну літню школу «Еко табір в Крагуєваце» з екопедагогіки. Волонтери з Німеччини, України та Сербії провели серію семінарів по темі поновлюваних джерел енергії, утилізації, управління проектами і активного волонтерства молоді. Проведені семінари, які пов’язані з навчанням дітей про охорону навколишнього середовища.

 

Україна була представлена громадською організацією РМЕО “Екосфера” із Ужгорода. Її представляли:від РМЕО “Екосфера” керівник делегації Катерина Станкевич та волонтери Наталія Носа та Диана Попфалуши.

 


Учасників проекту прийняли у міській раді міста Крагуєвац, де вудбулась корисна та цікава зустріч з мером сербського міста. Крагуєвац – центр мальовничого центрального регіону Шумади і четвертий за величиною місто Сербії, Крагуєвац – галасливий університетське місто з довгою і славною історією, а також чималою кількістю цікавих пам’яток. На початку 19 століття Крагуєвац встиг побувати столицею країни – і тодішній правитель, блискучий князь Мілош, чимало постарався облагородити вигляд міста. У спадок від тих славних років Крагуєвац залишилися чарівні будівлі балкано-східного стилю, перший в Сербії театр і велична Стара Церква, де колись була прийнята перша сербська конституція.

Спільльні міжнародні молодіжні групи провели цікаві експерименти з енергією сонця, тренінги та дискусії. Енергія сонця потужна і невичерпна. Потрібно використовувати те, що маємо кожного дня.


Учасники табору відвідали екопарк у сербському Крагуєваці. Це улюблене місце для дітей і батьків. Поблизу міста Крагуєвaц у Сербії, де проходить міжнародна Літня Школа з екопедагогіки, на озері Шумаріце відпочивали після денних навчань учасники Школи: молодь з України, Сербії та Німеччини.
 

Одним із кращих вражень ‬ – дводенна мандрівка у фортецю Борач. Борач був великим містом із могутньою фортецею у часи середньовіччя. Тепер це затишне село з типово балканськими хатами, які не змінювали свого вигляду кілька століть. Неймовірно гарний ландшафт, високі скелі надають цьому селу особливого шарму.

 

За час участі у міжнародній молодіжній школі її учасники отримали незабутнє враження, корисні знання і навички, нових друзів та склали плани на майбутні зустрічі та нові проекти.

 
Прес служба Європейська Школа “АЛЬЯНС”