Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Міжнародний молодіжний табір «Україна та Словаччина – очима молоді» на Закарпатті

20-24 березня 2017 року на Закарпатті відбувся міжнародний українсько-словацький молодіжний табір, що здійснюється в рамках проекту «Україна та Словаччина – очима молоді». Він спів-фінансується в рамках Норвезького фінансового механізму та державного бюджету Словацької Республіки на підставі виконання грантової угоди між Пряшівським самоврядним краєм та Регіональною Агенцією Інновацій із словацького боку та Міжнародною Асоціацією Інституцій Регіонального Розвитку «МАІРР» з боку України. Завдання проекту: популяризація українсько-словацького транскордонного співробітництва серед молоді через розробку і розвиток медіа продуктів. У рамках проекту вже відбулися партнерські візити до Кошице та Ужгорода, у листопаді 2016 року проведено молодіжний табір у Кошице.


В рамках проекту на конкурсній основі визначено 4 асоційованих партнера: з боку України – Ужгородська класична гімназія та Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4 із поглибленим вивченням словацької мови м. Ужгорода. З боку Словаччини, Школа мистецтв – фільмова школа м.Кошице та Лінгвінистична гімназія м.Кошице. Організатором молодіжного навчального табору в Ужгороді, став головний партнер проекту з боку України – Міжнародна Асоціація «МАІРР».

 

Перший день молодіжного табору розпочався з проведення організаційних заходів та поселення словацької та української молоді у надзвичайно затишні номери санаторно-курортного комплексу «Термал-Стар». Відбулось знайомство учасників табору. За допомогою українського тренера та керівника МРЕО «Екосфера» Катерини Станкевич, молоддю визначені головні пріоритети українсько-словацької співпраці, серед них: культура, туризм та спорт. На протязі всього терміну табору відбувалися вечори представлення української та словацької культури, що підготовлені молоддю обох країн.

 

Наступного дня, тренером і медіа-експертом Ласло Балогом та Артуром Шейдик проведені навчання з розробки сценарію, зйомки відео і фотоматеріалу та монтажу відеофільму. Молоді учасники міжнародного табору за допомогою українських і словацьких медіа-експертів розробили сценарії відеороликів згідно обраних пріоритетів прикордонного співробітництва та плани роботи кожної із тематичних груп. Цього дня, змішані українсько-словацькі групи мали змогу на практиці опрацювати отримані теоретичні знання та навички необхідні для успішної відеозйомки.

 

22 березня, в Ужгородській міській раді відбулася зустріч заступника міського голови Олександра Білака з делегацією проекту «Україна та Словаччина – очима молоді», а саме з керівником Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР» Наталією Носа, директором асоціації Вадимом Пилипенко, фінансовим директором Наталією Штибель, менеджерами «МАІРР» Володимиром Мереничем та Артуром Шейдиком, тренером та керівником МРЕО «Екосфера» Катериною Станкевич, тренером та медіа-експертом Ласло Балогом. Також у зустрічі взяли участь: директор Ужгородської класичної гімназії Сергій Роман та його заступник Світлана Дутко, заступник директора спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Єва Дорогович, вчитель цієї школи Анжеліка Горбач, директор школи кінематографії м.Кошице Ярміла Угрікова, представники цієї школи Лівія Гірякова, Валтер Юрік, Ерік Сікора, учасники проекту – студенти та школярі зі Словаччини й України.

 

Олександр Білак привітав гостей, які приїхали до Ужгорода, а переважна більшість їх уперше в нашому місті, передав також вітання від міського голови Богдана Андріїва, наголосив на важливості діяльності, яку проводить Ужгородська класична гімназія, ЗОШ №4, Міжнародна Асоціація «МАІРР», партнерські організації через реалізацію спільних проектів. «Ужгород та Кошице мають давні дружні стосунки, одні з найдавніших міст-побратимів, якщо враховувати співпрацю України та Словаччини. Нам дуже приємно, що у рамках чергового проекту гості зі Словаччини мають можливість відвідати Ужгород. Сподіваюся, що всі заходи, організовані у рамках цього проекту, допоможуть співпрацювати не лише на рівні шкіл, студентів, учнів, учителів, а й вивчити інші можливості сторін», – сказав, зокрема Олександр Білак.

 

В свою чергу Ярміла Угрікова подякувала Ужгородській міській раді за підтримку освітніх проектів. Розповіла, що є ініціатива створити у 2017 навчальному році нову групу в школі кінематографії для українських студентів на умовах безкоштовного навчання, символічної плати за комфортабельний гуртожиток та за харчування. Відповідні документи вже подані на Міністерство освіти Словацької Республіки, з жовтня 2017 року українські студенти зможуть вчитися в Словаччині та отримувати професійну освіту в школі кінематографії м.Кошице.

 

Про участь Ужгородської класичної гімназії у проектах за підтримки Норвезького фінансового механізму розповів директор закладу Сергій Роман, який також поділився досвідом співпраці в рамках міжнародних проектів. Своїми враженнями від перебування у таборі поділилися студент школи кінематографії м.Кошице Іван Корібаніч та учениця Ужгородської класичної гімназії Ірина Сусла.


Цього ж дня учасники табору здійснили ознайомчі візити до Ужгородської класичної гімназії та Спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 із поглибленим вивченням словацької мови м. Ужгорода. Крім того, були організовані екскурсії до Ужгородського замку та Мукачівського замку «Паланок», а також до Закарпатського музею народної архітектури та побуту в Ужгороді.

23-24 березня, українськими та словацькими медіа-експертами проведений тренінг, як якісно та швидко зробити монтаж матеріалів. Учасники працювали в тематичних групах, знімали на відеокамери потрібний матеріал та монтували його. Наприкінці табору відбулись презентації робочих версій фільмів кожної із груп за такими темами, як: культура, спорт, прикордонне партнерство, здорова їжа, екологія тощо.

 

За результатом проведення спільної співпраці українських та словацьких шкіл підписано угоди про співробітництво між начальними закладами м.Ужгорода та м.Кошице. Між Ужгородською класичною гімназією та Школою мистецтв – фільмовою школою м.Кошице та між Спеціалізованою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №4 із поглибленим вивченням словацької мови м. Ужгорода та Школою мистецтв – фільмовою школою м.Кошице.

 

На завершення табору керівник Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР» Наталія Носа підвела підсумки проведеного табору. Вона подякувала всім її учасникам за організацію та підтримку, поінформувала про наступні заплановані в рамках проекту акції. А це будуть конференція для молоді, що відбудеться 11-12 квітня 2017 року в м.Кошице, та презентація результатів роботи молодіжних груп – 21 квітня 2017 року в Ужгородській класичній гімназії. Директор Міжнародної асоціації «МАІРР» Вадим Пилипенко, кожному із учасників міжнародного табору вручив пам’ятний Сертифікат за активну, плідну роботу та за власний внесок у розвиток українсько-словацького транскордонного співробітництва.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 

Прес-центр Міжнародної асоціації «МАІРР»