Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Міжнародний семінар партнерів проекту «Європейська школа обміну досвідом» в С

21 травня 2013 року відбувся міжнародний семінар партнерів проекту, присвячений проведенню індивідуальних зустрічей представників освітніх установ із Словаччини, України, Угорщини та Румунії.

 

Семінар організований Середньою технічною школою м.Сніна за фінансуванням та у рамках міжнародного проекту «Європейська школа обміну досвідом» – платформа для забезпечення стійкої співпраці між освітніми установами в прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії», що реалізується за підтримки Програми ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013.

 

Центр Європейських Ініціатив, який є партнером проекту, на семінарі був представлений фінансовим менеджером проекту Олегом Димитрієвим та експертом проекту Вадимом Пилипенко. Під час свого виступу Вадим Пилипенко розповів про проміжні результати та інституційну спроможність проекту після його закінчення. Був представлений Міжнародний освітній консорціум, що створений у Закарпатській області у січні 2013 року за ініціативою керівника Центру Європейських Ініціатив Наталії Носа, директора Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов Петра Кіндюха, директора Гімназії м. Ужгорода Сергія Романа, директора Багатопрофільного ліцею «Лідер» – ЗОШ №20 Мар’яна Комарницького та директора Івано-Франківської спеціалізованої школи №5 Ярослава Олексина. Рішення про доцільність об’єднання досвіду і консолідації навчальних закладів та проектних інституцій було прийнято з метою участі у міжнародних проектах та освітніх програмах, формування міжнародної партнерської мережі, активного обміну досвідом у сфері впровадження освітніх ініціатив та представлення навчальних закладів на міжнародному рівні. Кожна з вищевказаних шкіл має власний унікальний досвід у міжнародній співпраці відповідно до своєї спеціалізації та об’єднує таку цільову групу, як молоді вчителі та учнівська молодь. Ініціатива створення міжнародної мережі підтримана інституціями прикордонних країн, а саме:
• Словаччина: Середня технічна школа м. Сніна , гімназія м. Собранці та Агенція Регіонального Розвитку «Полонини»,
• Угорщина: школа ім.Вілмоша Тейхмана м.Кішварда та Асоціація регіонального розвитку «КІУТ»,
• Румунія: школа мистецтв м.Байя-Маре та Агенція управління енергією повіту Марамуреш,

• Україна: ГО «Мережа сприяння конкурентоспроможності та інноваційності «МСКІ», Міжнародна Асоціація Інституцій Регіонального Розвитку «МАІРР», Регіональне молодіжне об’єднання «Екосфера».

 
В рамках консорціуму визначена спеціалізація кожного учасника, а саме:
• Словаччина: технічна освіта, інжиніринг,
• Угорщина: екологія,
• Румунія: збереження енергії,
• Україна: міжнародний бізнес та міжнародні зв’язки, лідерство, толерантність.

 

Як основний результат міжнародного проекту «Європейська школа обміну досвідом» на семінарі було представлено «Європейську Школу», що визнана правонаступником міжнародного проекту та створена при Міжнародній Асоціації «МАІРР» за ініціативою міжнародних експертів та партнерів проекту. Директором школи призначений один із найбільш активних учасників та студентів проекту – Даніель Корчевський, якого привітав із призначенням координатор проекту, директор Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 Петро Кіндюх.

 

Основною метою діяльності «Європейської Школи» є: дослідження та сприяння розвитку освітніх послуг, сприяння зовнішньоекономічній та інвестиційній діяльності, розвитку транскордонної співпраці, що здійснюються місцевими органами влади, недержавними організаціями, підприємницькими структурами, фізичними особами в реалізації програм та окремих освітніх проектів, спрямованих на забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіону, забезпечення та захист спільних інтересів членів організації.

 

На семінарі Даніель Корчевський презентував діяльність організації, проведені тренінгові заняття, молодіжне друковане видання «ПАРАБОЛА», попередні результати проекту «Бізнес без кордонів», що виконується в рамках програми Європейського Союзу «Молодь в дії» та інші ініціативи.

 

Наприкінці міжнародного семінару представниками словацьких та українських освітніх закладів були підписані декларації про партнерство та співробітництво, що сприятиме подальшому формуванню міжнародної партнерської мережі та Міжнародного освітнього консорціуму у прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF