Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Міжнародний семінар «Україна та Захід» в Словаччині

З 23 по 28 серпня 2015 року студентки 3 курсу факультету міжнародних відносин Іванна Боршош, Наталія Дідик, Євгенія Немеш та Аліна Носа відвідали 4-денний семінар, що був проведений в місті Іванка-при-Дунаї (Словаччина). Темою семінару була «Україна та Захід». Організаторами даного семінару були Товариство ім. Ладіслава Гануса та Колегіум Антона Нойвірта. Власне, саме у Колегіумі Антона Нойвірта вони і проживали, що дало змогу повною мірою відчути атмосферу, в якій проживають словацькі студенти.

 


У рамках семінару було проведено ряд лекцій, наприклад, «Словацькі економічні реформи», «Інститути Європейського Союзу», «Історія ЄС», «Проектний менеджмент». Мовою викладання була англійська, що дало учасникам змогу значно покращити свої знання англійської, що є надзвичайно важливим для студентів-міжнародників. Цікавим є те, що лекції проводили викладачі з Віденського університету, університетів Братислави, а також, Колегіуму Антона Нойвірта.

 

Надзвичайно цікавим і повчальним елементом семінару була дискусія на тему «Культурна криза в Європі», під час якої була можливість поговорити як про позитивні, так і про негативні наслідки інтеграційних процесів в Європі. Сама дискусія була побудована навколо статті Кардинала Йозефа Ратцінгера «Європа Бенедикта в кризі культур», з якою студенти ознайомились ще до поїздки. Ця стаття торкається не стільки політичних наслідків інтеграції, скільки моральних, релігійних і національних, наприклад, втрата країнами їхньої самобутності, занепад моральних принципів, релігії тощо.

 

Що найбільше сподобалось студентам, це зустріч з колишнім Міністром міжнародних відносин Словаччини Павлом Демешом, з яким була змога поговорити на тему «Україна і ЄС». Пан Демеш як політик дав декілька порад про те, як просувати нашу державу на міжнародній арені і бути достойними представниками нашого народу. Також, важливим було почути його думку про ситуацію на Сході України і як саме вона сприймається європейською спільнотою. Пан Демеш – дуже мудра і освічена людина, і звичайно, це була велика честь для ужгородських студентів поговорити з ним.

Не можна не згадати про зустріч з членом Європейського Парламенту пані Загорською, яка розповіла про діяльність відділу захисту прав жінок, що вона очолює. З пані Загорською також була можливість обговорити ситуацію в Україні і почути її думку стосовно конфлікту на Сході нашої Держави.

Захоплюючим був тренінг на тему «Лідерство», який провела викладачка Колегіуму Антона Нойвірта, Мирослава Дуранкова. Під час цього тренінгу, була змога обговорити такі поняття як «лідерство», хто такий лідер, як ним стати тощо.

 

Так, як місто Іванка-при-Дунаї знаходиться в 15 км від Братислави, то звичайно в останній день програми семінару студентам влаштували екскурсію столицею Словаччини – Братиславою, де також, вони відвідали Національну галерею Словаччини.

 

Загалом, програма семінару була надзвичайно насиченою, цікавою, захоплюючою, яскравою, а головне – повчальною. Ужгородські студенти отримали море позитивних емоцій, багато нових знань, навичок, зустріли багато нових друзів, а можливо, в подальшому – партнерів по роботі. Тому, вони раді, що саме в такий спосіб провели останній тиждень літа, з користю і позитивними враженнями!