Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Міжнародний зимовий табір з енергетики в Румунії

З 18 січня 2011 року в Закарпатській області та сусідніх областях України, Словаччини, Угорщини та Румунії здійснюється проект «Європейська школа обміну досвідом». Проект реалізовується Ужгородською спеціалізованою школою №5 з поглибленим вивченням іноземних мов за підтримки Європейського Союзу в рамках програми ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2007 – 2013.

 

З 18 по 22 грудня 2012 року учасники та студенти проекту «Європейська школа обміну досвідом» з міста Ужгорода разом зі студентами з Івано-Франківська та Румунії взяли участь у другій міжнародній сесії з обміну досвідом. «Енергозберігаючі технології» – такою була тема міжнародного табору , який проходив у курортному місті Кавнік.
 

Сесія обміну досвідом тривала всього 5 днів, проте була дуже насиченою і пізнавальною. Окрім навчальної програми, уроків з енергетики, студенти мали змогу відпочити та оздоровитись. Дуже корисною стала для учнів інформація про енергозберігаючі технології. На практичних заняттях можна було у групах спробувати змайструвати вітряки, перевірити силу вітру, спостерігати дію сонячних батарейок.

Надзвичайно цікавими були і заняття з приготування здорової корисної їжі. Кожна група мала змогу приготувати якесь смачненьке тістечко за поданими рецептами, а потім гуртом скуштувати та поділитися досвідом.

 

Корисними були і майстер-класи з виготовлення різдвяних прикрас з екоматеріалів та з твердих побутових відходів. Через 3 години ялинка у конференц-залі просто засяяла від іграшок, виготовлених власноруч.
 
Навчальна програма включала в себе і відпочинок. Це екскурсія у місто Байя-Маре на різдвяні ярмарки, різноманітні конкурси та, звичайно, катання на лижах. Усі учасники табору отримали спорядження та картки для безкоштовних спусків з гори на три дні. А хто не вмів кататися – тих було запрошено до лижної школи на уроки катання.

Програма табору закінчилася неймовірним святом із запрошеними гостями. Кожна країна мала змогу представити різдвяні традиції свого краю у довільній формі. Так, учні з Івано-Франківська презентували уривки з п`єси «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», румуни продемонстрували різдвяне дійство – вертеп, а команда з Ужгорода приготувала декілька традиційних страв, які на Закарпатті готують на Святий вечір та заколядувала. Свято закінчилося врученням грамот та подарунків від Санти, що додало табору святковості.

 

Студентка Олександра Зайцева: «Мені дуже сподобалось в цьому таборі, було дуже весело, я знайшла там багато нових друзів. Дуже сподобалось і те, що ми катались на лижах та сноубордах. Шкода тільки, що були в Румунії так мало часу, а всім хотілося побути там ще хоча б тиждень. Було дуже цікаво готувати торт командами та робити ялинкові прикраси, а потім прикрашати ними ялинку. Вперше поїхала в табір у рамках проекту «Європейська школа обміну досвідом», але мені вже дуже сподобалось, я хочу ще так їздити в табори».

 

Студент Арокгаті Арпад: «Мета табору, що відбувся – надати спеціалізовані знання з відновлюваних ресурсів та джерел енергії. У діяльність табору також входило катання на лижах та інформаційні тренінги, тема яких – корисна їжа. В культурну програму входила екскурсія до міста Бая-Маре, конкурс «Міс і містер табору», дискотеки, активний зимовий відпочинок. Мені особисто сподобалось усе: проживання, відпочинок, практичні заняття. Учні насолодились табором на усі 100%: природа, розваги, навчання, – усе було підібрано ідеально, аби залишити приємні враження від зимової сесії обміну проекту «Європейська школа обміну досвідом».

 

ПРЕС РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 

Прес-служба проекту «Європейська школа обміну досвідом»