Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

ПРОЕКТ «ЕНЕРГЕТИЧНІ ІГРИ – ЕНЕРГІЯ НАБУВАЄ ФОРМУ» В ГІМНАЗІЇ М.УЖГОРОДА

28 листопада 2013 року в рамках проекту «Енергетичні ігри – енергія набуває форму» відбулась навчально-презентаційна сесія «Енергетичні ігри» в гімназії м.Ужгорода, яка стала початком Міжнародного форуму партнерств в сфері освіти.

 

З вересня 2012 року в Закарпатській області та прикордонних регіонах Румунії, Словаччини, Угорщини реалізується проект «Енергетичні ігри – енергія набуває форму» за підтримки Європейського Союзу в рамках програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007 – 2013.

 

Партнери проекту: Агенція управління енергією повіту Марамуреш «АМЕМ» Румунії (провідний партнер), Центр європейських ініціатив, Україна, Агенція регіонального розвитку «Полонини», Словаччина, Асоціація регіонального розвитку «КІУТ», Угорщина. Проект спрямований на залучення молоді та викладачів до участі у екологічних та енергозберігаючих програмах, направлених на скорочення викидів парникових газів, вивчення ними принципів економії енергії освітніх закладах, житлових будинках та підвищення обізнаності щодо важливості збереженням-природних ресурсів шляхом використання альтернативних джерел енергії.

У заході взяли участь делегація з Румунії, яку очолила Проф. Анна Лукреція Марія Молдован, голова управління шкільної освіти повіту Марамуреш Румунії; делегація з Угорщини під керівництвом Йолани Цап, директора загальноосвітньої школи ім. Тейхмана Тішнера, а також Галина Ігнацевич, представника управління освіти Ужгородської міської ради, а також представники освітніх закладів та громадських організацій м.Ужгорода.

 

Сергій Роман, директор гімназії м.Ужгорода, Світлана Дутко, заступник директора гімназії м.Ужгород, Наталія Носа, голова правління Центру Європейських ініціатив, а також група гімназистів привітали високоповажних гостей з Румунії, Угорщини та України. Директор гімназії м.Ужгорода Сергій Роман, висловив сподівання щодо зміцнення партнерських зв’язків та щиру вдячність партнерам з Румунії, Угорщини, Словаччини та України за активну роботу та підтримку гімназії в сфері залучення та реалізації міжнародних програм.

 

Під час презентаційної сесії гімназисти презентували роботу гімназії в сфері реалізації міжнародних проектів, в тому числі спільні проекти та програми з Великобританією, Туреччиною, Польщею, Німеччиною, тощо та продемонстрували високий рівень практичних навиків щодо здійснення презентацій та проведення протокольних зустрічей. Презентовані міжнародні проекти, які були реалізовані у 2011 році в рамках діяльності Міжнародного освітнього консорціуму «Альянс», в тому числі унікальний досвід роботи в проекті «Енергетичні ігри».

 

Основні завдання проекту «Енергетичні ігри – енергія набуває форму» :

  • Зміна ставлення студентів та викладачів до способів споживання електроенергії з метою забезпечення енергоефективності, скорочення витрат як в школах, так і в сімейному середовищі.
  • Навчання учасників використанню доступних засобів, що можуть суттєво скоротити споживання електроенергії, тепла та води за допомогою використання відновлюваних ресурсів таких як вода, сонце, вітер, деревина задля вироблення електроенергії чи тепла.
  • Досягнення першого кроку шляхом впровадженню інформаційних та навчальних засобів до шкільної програми, години якої присвячені виробленню та споживанню енергії та її впливу на кліматичні зміни.

 

Наталія Носа, голова правління Центру європейських ініціатив презентувала роботу проекту та поінформувала про закуплене в рамках проекту демонстраційне обладнання та комплект освітніх приладів, в тому числі сонячну батарею для забезпечення вивіски з назвою установи, метеостанцію для використання під час навчань, конструктори та навчальні прилади для використання у навчальному процесі щодо альтернативних джерел енергії.

За активну співпрацю та підтримку проекту «Енергетичні ігри», за рекомендацією Ужгородського управління освіти, а також за участю партнерів проекту:
- директора Агенції управління енергією повіту Марамуреш «AMEMM», пані Адіни Думитру
- партнера з угорського сторони, директора Асоціації регіонального розвитку «КІУТ» пана Ракоці Андраша
- голови правління Центру європейських ініціатив, пані Наталії Носа,
обладнання та навчальні прилади було урочисто передано Гімназії м.Ужгорода.

Представники головного партнера проекту, Адіна Думитру та Ноемі Ганеа розповіли про основні завдання проекту та оголосили конкурс учнівських робіт в сфері збереження енергії та використання альтернативних джерел енергії. Роботи прийматимуться до кінця березня 2014 року. Переможці отримають можливість взяти участь у міжнародному таборі в Румунї з профільними навчаннями, тренінгами щодо збереження енергії.

 

Наталія Носа, голова правління Центру європейських ініціатив проголосила, що переможці кожної категорії (малюнок, дослідницька робота, відео-ролики та альтернативні роботи, тощо) отримають цінні призи, які сприятимуть подальшому розвитку особистості (сертифікати, нетбуки, планшети та ін..).

 

Під час зустрічі підписано першу Декларацію Ужгородського Форуму партнерств, декларацію про співробітництво між Гімназією м.Ужгорода в особі директора гімназії, пана Сергія Романа та Національним коледжом «Коледж Джорджа Сінкаї» м.Байа Маре повіту Марамуреш Румунії, в особі заступника директора, пані Маріни Ліці. Протокольна частина була забезпечена гімназистами, Христиною Зінчук та Наталією Носа.

 

Досягнення та рівень роботи Гімназії м.Ужгорода були високо оцінені Проф. Анною Лукрецією Марією Молдован, головою управління шкільної освіти повіту Марамуреш Румунії, управлінням освіти Ужгородської міської ради, а також всіма партнерами та учасниками візиту.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 

Прес-служба проекту «Енергетичні ігри – енергія набуває форму»