Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Семінар «Сучасні методи профорієнтації учнів» в Ужгороді

30 травня 2013 року на базі Гімназії м. Ужгорода відбувся презентаційний семінар на тему: «Сучасні методи профорієнтації учнів». Семінар організований київським Центром тестування та розвитку «Гуманітарні технології» та «Європейською школою» Міжнародної Асоціації МАІРР із Ужгорода.

 

Семінар був орієнтований на практичних психологів освітніх закладів і педагогів, психологів-консультантів, представників технікумів, коледжів та вузів, що надають профорієнтаційну допомогу школярам у виборі професії та професійного розвитку, у виборі навчального закладу після закінчення школи, на школярів та їх батьків.

 


В семінарі взяли участь 35 осіб, практичних психологів, педагогів та керівників освітніх установ, які представляли Ужгородський національний університет, Закарпатську філію Київського славістичного університету, Східно-слав`янський університет, Мукачівський державний університет, Природно-гуманітарний коледж ЗакДУ, загальноосвітні заклади Ужгорода: Гімназію м. Ужгорода, Ужгородську ЗОШ №3 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови, Ужгородську спеціалізовану ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 із словацькою та українською мовами навчання та поглибленим вивченням іноземних мов, Ужгородську ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов, Ужгородську ЗОШ І-ІІІ ступенів №15, Ужгородську ЗОШ І-ІIІ ступенів №19 з профільним вивченням предметів, Багатопрофільний ліцей «Інтелект», Багатопрофільний ліцей «Лідер», НВК «Ужгородський економічний ліцей», а також Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти, Центр практичної психології і соціальної роботи та Управління освіти Ужгородської міської ради, громадські організації освітнього спрямування.

 

Крім того, у семінарі взяли участь школярі 10 класу ужгородської Гімназії, які на практиці пройшли профорієнтаційне тестування та консультування із застосуванням сучасного тестового комплексу «Профорієнтатор-UA», розробленого провідними фахівцями факультету психології Московського державного університету ім.М.В.Ломоносова та адаптованого до українського користувача, працівниками київського «Центру тестування та розвитку «Гуманітарні технології».

 

Київський «Центр тестування та розвитку «Гуманітарні технології» на семінарі був представлений наступними спеціалістами:
- Каплуненко Ярина Юріївна, психолог-психодиагност, методист, науковий консультант проекту «Профорієнтатор Україна», науковий співробітник Інституту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України;
- Ревуцька Наталія Валеріївна, педагог, профорієнтаційний і освітній консультант, координатор роботи з навчальними закладами;
- Зубенко Ірина Михайлівна, педагог, профорієнтаційний і освітній консультант;
- Шікіта Ганна Ігорівна, спеціаліст документаційного забезпечення та інформаційних технологій.

 


На заході були представлені сучасні підходи та технології професійного орієнтування учнів освітніх установ, визначені напрямки професійного розвитку учнів за допомогою комп’ютерного профорієнтаційного комплексу «Профорієнтатор-UA», запропоновані науково-прикладні можливості формування профільних класів з урахуванням інтересів, здібностей і особистісних особливостей учнів, обговорені питання соціалізації підлітків та розширення їх особистісних можливостей за допомогою розвиваючих програм та тренінгів.

Застосування комп’ютерного профорієнтаційного комплексу «Профорієнтатор-UA» зацікавила практичних психологів та педагогів освітніх установ Ужгорода. Під час дискусій обговорювалась методика розробки тестового комплексу та обробки отриманих результатів, питання ліцензування профорієнтаційного комплексу «Профорієнтатор-UA» у Міністерстві освіти та науки України, ліцензованої підготовки консультантів та спеціалістів відповідного профілю. Учасники семінару обмінялись практичним досвідом щодо профорієнтації учнів у різних регіонах, були запропоновані новітні підходи до даного питання із урахуванням економічних, політичних і соціальних змін в України.

Результати семінару та отримані відгуки від психологів, педагогів, учнів та їх батьків надають впевненість у необхідності та важливості проведення профорієнтаційних заходів, професійної орієнтації та професійного самовизначення молоді. 10 квітня 2013 року «Європейська школа» Міжнародної Асоціації МАІРР підписала тристоронню угоду про співпрацю з московським «Центром тестування та розвитку «Гуманітарні технології» та його київським представництвом. За результатами підписаної угоди відбуватиметься обмін досвідом у розробці та апробації нових інформаційних моделей та технологій розвитку системи додаткової професійної освіти, інформаційних технологій та інших видів комп’ютерного тестування.

 

У подальшому «Європейська школа» представлятиме «Центр тестування та розвитку «Гуманітарні технології» в Ужгороді та Закарпатській області. У співробітництві з освітніми закладами області відбуватиметься застосування профорієнтаційного комплексу «Профорієнтатор-UA», для чого у найближчий час планується підготувати професійних консультантів, психологів і педагогів та залучити їх до роботи в ужгородський офіс.

 

Програма семінару.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF