Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

СТАРТОВА ЗУСТРІЧ МІЖНАРОДНОГО ПРОЕКТУ PL@NETOUR

В м. Ужгороді розпочато інноваційний транскордонний проект «pl@NETour – Створення науково-туристичного продукту та мережевої інфраструктури для наукового туризму в прикордонних регіонах Марамуреш та Закарпаття», що виконується за фінансової підтримки Європейської Комісії в рамках програми ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013. В рамках проекту на базі Ужгородського Національного університету буде встановлено планетарій.

 

Проект розпочав свою діяльність у вересні 2013 року, розрахований на 22 місяці та виконується мережею українсько-румунських партнерських організацій, серед яких: Повітова Рада Марамуреш, Румунія; Музей мінералогії – Планетарій Байа Маре, Румунія, Міжнародна Асоціація Інституцій Регіонального Розвитку «МАІРР», Україна; Ужгородський Національний університет, Лабораторія космічних досліджень, Україна.

 

Проект розпочато міжнародною зустріччю партнерів, що відбулася 7-го листопада в м.Ужгороді та міжнародною зустріччю партнерів в Байа-Маре 25-26 листопада 2013 року.

 

Керівники проекту з українського боку:
• проф. Переста Юрій Юрійович, проректор з науково – педагогічної роботи УжНУ,
• Калинич Іван Васильович, завідувач кафедри землевпорядкування та кадастру,
• Наталія Носа, менеджер проекту та керівник Міжнародної Асоціації Інституцій Регіонального Розвитку «МАІРР»

 

З 25 по 26 листопада 2013 року у приміщенні планетарію м.Байя Маре відбулась Початкова конференція міжнародного проекту «pl@NETour – Створення науково-туристичного продукту та мережевої інфраструктури для наукового туризму в прикордонних регіонах Марамуреш та Закарпаття».

 

Загальною метою проекту є: розвиток туристичного потенціалу прикордонних регіонів Марамуреш і Закарпаття з метою збільшення внеску туристичного сектора в економічний розвиток прилеглих територій Румунії та України.

 

Під час зустрічі в Байа Маре були розглянуті питання поточного планування та реалізації проекту, аналітичної та фінансової звітності, а також промоції проекту. Із презентаціями з цього питання виступили: керівник проекту Міхаела Літе, менеджер-асистент проекту Ноемі Ганеа, фінансовий менеджер проекту Санда Мора, технічний менеджер Овідіу Ігнат, виконавчий менеджер проекту Наталія Носа, доц. Іван Калинич, завідувач кафедри землевпорядкування та кадастру, керівник лабораторії космічних досліджень та технічний менеджер проекту з українського боку Олександр Рейті.

 

Для виконання завдань проекту учасники проекту поставили перед собою конкретні цілі, а саме:

 

- диверсифікація існуючого спектру туристичних послуг шляхом створення наукового туристичного продукту pl@NETour, через покращення інфраструктури планетарію міста Бая Маре і планетарію астрономічної обсерваторії Ужгородського університету, з метою сприяння і використання туристичного потенціалу прикордонних регіонів Марамуреш та Закарпаття. Ця мета буде досягатися за рахунок розширення спектра туристичних послуг та науково-культурної діяльності шляхом створення нових туристичних продуктів pla@NETour найсучаснішого рівня. Поліпшення інфраструктури планетарію Бая Маре складається із закупівлі обладнання, а саме: оптичного механічного проектору з високими стандартами якості. Поліпшення інфраструктури Лабораторії космічних досліджень Ужгородського національного університету, складається із закупівлі високоякісного обладнання, а саме: цифрового проектору, планетарію і куполу планетарію, що зробить можливим надання високоякісних туристичних послуг наукового рівня, а також створить два сучасних центри для проведення Астрономічних, культурних, освітніх, туристичних, розважальних заходів для всіх вікових категорій населення.

 

- посилення економічного і соціального співробітництва шляхом створення партнерської мережі для покращення обміну кращими практиками та досвіду у науковій сфері туризму. Розвиток транскордонної мережі для підтримки наукового туризму буде досягнуто за рахунок організації спільних семінарів, нарад та он-лайн семінарів, астрономічних презентацій. Мережа сприятиме передачі передових методів у науковій сфері туризму, до якої приєднаються партнери з великим досвідом роботи в галузі астрономії, партнери з державних органів і неурядових організації, що беруть участь у соціально-економічному розвитку, а також асоційовані партнери – суб’єкти, що діють у сфері туризму.

 

- стимулювання туристів і підвищення всебічного суспільного інтересу до астрономії. Хоча астрономія, як археологія, вивчає віддалені світи в масштабі часу, але вона дає людям стабільність, яку вони потребують у світі, повному змін. Існує сонце на небі в день, ті ж зірки над горизонтом в нічний час. В рамках цього проекту пропонується у доступній спосіб, компактному форматі створити туристичний продукт, який полегшує навчання через практичний досвід в ігровій формі. Підвищення свідомості на інформування буде забезпечено через просування рекламних та інформаційних матеріалів.

 

- розвиток неформальних освітніх заходів для студентів у мульти-лінгвістичному форматі. Залучення студентів до неформальної освіти буде досягнуто в рамках мережі за допомогою онлайн-комунікаційної інфраструктури, он-лайн презентацій і залучення їх до планетарних презентацій, всередині і зовні пунктів астрономічних спостережень. Навчальний посібник «Книга зоряного читання» буде створена в рамках проекту 3-ма мовами і буде доступна для учнів шкіл та університетів. Планетарій показує поєднання астрономії в захоплюючій і простий в освоєнні спосіб природничих і точних наук: математики, фізики, географії та хімії. З метою підвищення інтересу молодих студентів в астрономії, цифрового середовища буде використовуватися багатомовний веб-сайт, блог проекту та програмні аплікації для Android та смартфонів.

 

Учасниками міжнародної конференці у своїх виступах зазначено, що туристичний потенціал повіту Марамуреш Румунії та Закарпаття України є потужним, але, не використовується належним чином, отже, проект має намір збільшити спектр туристичних послуг, запропонованих в даний час двома регіонами шляхом створення нового наукового туристичного продукту і таким чином збільшити туристичний потенціал, з наступним поступовим покращенням загальної економічної привабливості регіонів. Шляхом залучення багаторівневих партнерів до співпраці, цей проект спрямований на розвиток туристичного сектору в обох регіонах, пропонуючи творчі, креативні та не форматні підходи.

 

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 
Прес-служба Міжнародної Асоціації «МАІРР»