Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Студенти Європейської школи втілюватимуть міжнародні проекти екологічного спрямування

З 30 липня по 1 серпня 70 учнів зі шкіл Закарпаття та 100 учнів зі шкіл м. Сату-Маре (Румунія) взяли участь у Стартовому таборі «EcJoy» в м.Ніредьгаза (Угорщина).

 

«EcJoy» – це освітня та підприємницька конкурсна програма, призначена для учнів шкіл м. Сату-Маре (Румунія) та Закарпатської області. Головною метою програми є розробка спільної транскордонної мережі, основним спрямуванням якої є залучення молоді у розвиток культури підприємництва.

 

 
Проект EcJoy співфінансується Програмою прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна ЄІСП 2007-2013 і втілюється на Україні Закарпатською професійною асоціацією жінок-освітян «Перспектива».
 
«Стартовий табір» – це стартовий момент початку проекту «Культура підприємництва у спільному виконанні молодими людьми українсько-румунського прикордонного регіону». Тут закарпатські учні отримали нагоду зустрітися з командами з Румунії, дізнатись про їхні бізнес-ідеї та створити змішані транскордонні команди. Змагання у подальшому передбачає роботу у новостворених групах, результатом якої стане підготовка двох бізнес-планів – одного адаптованого для Румунії, а іншого – для України.
 


 

Таборове життя та навчальна програма передбачала наступні позиції: презентація проектних бізнес-ідей, загальна програма з пошуку партнерів у навчальних кімнатах, підписання спільних декларацій про співпрацю між українськими та румунськими колегами, відвідини зоопарку та аквапарку в м. Ніредьгаза.
 
Студенти Європейської школи підписали декларації про співпрацю у трьох напрямках.
 
Ужгородська бізнес-ідея – «Магічні ручки» (Боканча Олександра, Лемак Олена, Гроза Антон). Мета: навчання рукоділля.

Від Сату-Маре бізнес-ідея – «Арт табір» – проведення мистецьких таборів.

Умови співпраці між проектами: вчителі із Закарпаття будуть проводити майстер-класи на арт – таборах у Румунії.

Другою бізнес-ідеєю від Ужгорода став проект «Біоїжа» (Поліщук Андрій, Копча Іван, Костюк Ярослава, Спінаті Микола, Лешо Мартін, Білак Мар’яна). Мета: вирощування овочів і фруктів без хімічних добрив.
 
Від Сату-Маре наступні бізнес-ідеї:

  • Хлібопекарня (Ужгород виконує роль постачальника зерна із України),
  • Організація свят (Ужгород виконує роль постачальника їжі із України),
  • Розведення перепілок (Ужгород виконує роль постачальника біо-кормів із України).

Умови співпраці між проектами: Ужгород отримує із Румунії поставку перегною для вирощування екологічно чистих рослин.

Третьою бізнес-ідеєю від Ужгорода став проект «Завод із переробки відходів з деревини» (Арокгаті Арпад, Русановський Ярослав). Мета: переробка відходів із деревини, вироблення гранул із деревини.
 
Від Сату-Маре бізнес-ідея – організація кількаденних молодіжних музичних фестивалів, концертів.
Умови співпраці між проектами: Румунія отримує гранули для вироблення енергії та гарячої води для проведення фестивалів.

 

Усі, хто підписав декларації, обмінялися контактами для подальшої роботи над проектами.

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF

 

Прес-служба ГО «Європейська школа»