Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

СТВОРЕННЯ ПАРТНЕРСТВ В СФЕРІ ОСВІТИ – УНІКАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ НАВЧАННЯ ДЛЯ ЗАКАРПАТСЬКОЇ МОЛОДІ

17 грудня 2012 року на базі технічної школи м.Сніна відбувся семінар для партнерів проекту «Європейська школа обміну досвідом», що реалізується в прикордонних регіонах з 18 січня 2011 року, за підтримки програми Європейського Союзу ENPI «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» 2007- 2013.

 

Директор Технічної школи м.Сніна Алена Романова представила концепцію формування партнерств в прикордонних регіонах на основі системного підходу з метою формування довгострокової співпраці. Партнерами проекту зазначено, що проблемним питанням залишається ситуативний та тимчасовий характер створених партнерств між освітніми закладами. Словацькими експертами запропоновано анкетування та формування партнерств відповідно до критеріїв та основних напрямків діяльності кожного освітнього закладу, зацікавленого у міжнародній та транскордонній співпраці.

 


Петро Кіндюх, координатор проекту та директор Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов представив результати проекту за 24 місяці та поінформував партнерів про переговорний процес з спільним технічним секретаріатом щодо продовження проекту на 6 місяців.

 

Наталія Носа, менеджер проекту, керівник партнерської організації «Центр європейських ініціатив» представила план реалізації проекту на наступні 6 місяців з точки зору виконання запланованих заходів, звітності та отримання фінансових ресурсів у контексті продовження проекту до 17 липня 2013 року.

 

Ракоці Андраш, виконавчий директор Асоціації регіонального розвитку «КІУТ», Алена Романова, директор Технічної школи м.Сніна та Петро Кіндюх, координатор проекту, обговорили можливість проведення відео-тренінгових занять відповідно до наявних технічних засобів та відео-конференціального обладнання.

 

Кульмінаційним моментом семінару було представлення першого досвіду технічної школи м.Сніна щодо залучення українських студентів на навчання у Словаччині.

Так, у травні 2012 року технічна школа м.Сніна представила концепцію навчання українських дітей, які хочуть отримати освіту в Словаччині, а саме, в технічній школі м.Сніна (яка має потужну технічну базу для навчання молодих фахівців в сфері машинобудування, економіки та інформатики).

 

Провідні українсько-словацькі організації в м.Ужгороді, а саме: Товариство словаків Закарпаття ім. Л.Штура, а також Центр українсько-словацького транскордонного співробітництва «КАРПАТИ» зацікавилися даною темою. З травня 2012 року керівниками проекту та зацікавленими сторонами проведено роботу щодо інформування потенційних бажаючих отримати технічну освіту в Словаччині.

 

Як результат, перша ластівка – ужгородка Янка Орос, успішно пройшла вступні іспити та отримала дозвіл на тимчасове проживання в Словаччині. Вона розповіла про перші враження та результати закордонного навчання. Українська студентка почуває себе в Сніні вже як вдома та цілком задоволена умовами навчання та проживання.

 

З метою подальшої промоції можливостей навчання українських дітей в прикордонних регіонах, прийнято рішення про проведення:
• анкетування з метою виявлення рівня зацікавленості продовженням освіти за кордоном серед закарпатської молоді;
• проведення 2-ої сесії обміну досвідом в Словаччині, для дітей, які зацікавлені у навчанні в технічній школі м.Сніна.

В рамках зазначеної сесії вони зможуть 5 днів навчатися та проживати в м.Сніна, а їх батьки зможуть ознайомитися з матеріально-технічною базою школи, умовами проживання та навчання студентів.

 

Зі сторони України у семінарі взяли участь:
Петро Кіндюх, координатор проекту та директор Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов
Наталія Носа, голова правління «Центру Європейських ініціатив», менеджер проекту «Європейська школа обміну досвідом»,
Вадим Пилипенко, голова правління Центру українсько-словацького транскордонного співробітництва «КАРПАТИ»
Катерина Станкевич, керівник молодіжної організації «Екосфера»
Валерій Пугач, менеджер з питань розвитку молодіжних програм, менеджер проекту «Центр словацько-української культури»
Юдіта Губаль, менеджер проекту «Центр словацько-української культури»
Янка Орос, студентка Технічної школи м.Сніна
Святослав Густяк, експерт проекту.

 

Користуючись нагодою, просимо всіх, хто зацікавився інформацією про навчання в Словаччині, звертатися до Вадима Пилипенко, голови правління Центру українсько-словацького транскордонного співробітництва «КАРПАТИ», моб. тел. +380635652000.

 

За матеріалами  ГО «Центр Європейських ініціатив»

 

ПРЕС-РЕЛІЗ У ФОРМАТІ PDF